Wysłany: 2008-03-24, 18:31
t_pot napisał/a:
DLA RAQUELA:
drużyna wychodzi z Jaskiń po kilku tygodniach zwalczania robactwa:
MG: wyszliście na powierzchnię w wiosce w której byliście 2 tyg temu. widzicie zgliszcza
G1[BARD]. a co to jest zgliszcz?
SW: Drużyna siedzi w knajpie i rozmyśla jakby tu sprawę dalej pchnąć(sledztwo doprowadziło ich do miasta "X", przez "przypadek" siedzieli w knajpie należącej do poszukiwanego i jeden z graczy na całe gardło[wysoki, 2m z hakiem]:
- wiem, mam wiem gdzie podłożymy nasze pluskwy....[cała knajpa w 0.3 sek na nich patrzy]
drużynowy skradacz[defel] wzrost metr w klapeluszu - podskakuje i z plaskacza w tył głowy[plask]
Kryształy czasu:
MG: Kupiec leży na kanapie i mówi do G1 "proszę się czestować winogronem"
G2(krasnolud alkoholik) wyskauje z tekstem ni stąd ni zowąd "Jakim winem ?"
DD. jeden drużynowych magów:
-wymyślam czar
MG: jaki??
-nazwę go: "stworzenie/wezwanie kolumny"
- ??
- ponieważ jest to trzeci smok jakiego zgładziliśmy i nie było żadnych magicznych przedmiotów, to stworzę kolumnę i będę walił....
T-Pot Masakryczne texty :P naprawdę . Te 2 ostatnie przypomniały mi jak koleżanka grając magiczką po skończeniu MP po chwili zastanowienia zaczęła walić okutą księgą zaklęć w łby goblinów :P i wytłukła wszystkie co do jednego :D (Hmm mam księgę MG ile ona może zadawać obrażeń ? -rzut kością k6 zadaje od 3-6 obrażeń :D)
Wysłany: 2008-03-25, 19:39
Mam pytanie. Czy jest jakiś RPG, co ma lepszy system awansowania postaci niż D&D w stylu: idziesz, zabijasz potwory i nagle po jakimś czasie umiesz lepiej otwierać zamki?
Wysłany: 2008-03-26, 01:47
Leo chodzi Ci np o coś takiego : " Krytyk , zabiłeś goblina . Odchodząc potykasz się o jego maczugę , upadając uderzasz głową o wystającą cegłę . Kiedy twoi towarzysze Cię obudzili
zauważasz że sprawniej poruszasz palcami i w konsekwencji twoja umiejętność otwierania zamków wzrasta o 2 pkt :D ? Tak jak Bart napisał :D
W sumie w D20 "skoczenie" następnego levca wiąże się z tym że dopisujesz sobie punkty do wybranych umiejętności. Co w sumie wygląda tak że nie ma płynnego przejścia w szlifowaniu danej umiejętności, ponieważ jeśli coś chcesz bardzo rozwinąć to dorzucisz tam maximym punktów jakie możesz przydzielić na umiejętność przy zdobyciu następnego poziomu.
Jedyne ograniczenie tego to MG który jako stołową/lokalną modyfikację może odjąć Tobie punkty z jakiejś umiejętności. Dlaczego Bo z niej nie korzystałeś od bardzo długiego czasu... Na tej samej zasadzie może dodać ucięte punkty do umiejętności z której często korzystasz. A to wszystko w momencie gdy jesteś w połowie danego poziomu postaci.