Wiele osób się niecierpliwi, więc występuję z propozycją aby zorganizować spotkanie pocketowców 31 stycznia (sobota). Pozostaje wybrać tylko jakąś lokację. W sumie przychodzą mi do głowy 3 lokalizacje:
Wysłany: 2009-01-22, 21:20
Miejsce spotkania raczej oczywiste Smok
Co do zasad to ja mam taki pomysł:
- Bez ograniczeń co do R i UC
- Nie można mieszać frakcji ( no to wiadomo ale trzeba napisać żeby ktoś sie nie rzucał że nie pisze)
- Można mieć tylko jedną kopie jednostki: "imiennej" (np Darth Vader,Luke Skywalker), leaderzy (np Storm Leader, Blue Leader), nie wiem jak to ująć ale chodzi mi o np Vigilance, Razor, Devastator) i innych jednostek których "było x1"(Vulture Claw, Nkik clan< co do nkik nie wiem do końca ale sandcrawler tego clanu był tylko jeden niech ktoś jeszcze dopisze czy tak było).
- Liczenie pkt. liczy sie punkty na sam koniec walki:
Za każdego Objecta "na stole" -> 10pkt
Za każdą gwiazdke (tą nie w rezerwach) -> 1pkt
Punkty są po to gdy dwie osoby są ex aequo wygranymi bitwami.
Ja za tymi zasadami. Miejsce spotkania to raczej nie bedzie dyskusji o tym ;p. Wiadomo Smok.
Niech każdy kto sie wybiera na ten Turniej/Spotkanie napisze za którymi zasadami jest. Wydaje mi sie że są dwa typy: te moje (W sumie też Tsavonga;p) czy te Warszawskie albo wasze typy.
A no jeszcze czy wpisowe też, czy gramy o "czapke gruszek" (o nic ;p) ja co do tego narazie wstrzymuje głos. I jak już z wpisowym to czy wygrany bierze boostera czy "draft" (czy jak to sie nazywa).
edit: Tsavong: spytaj jeszcze Filipa jak chce zagrać.
Szczerze mówiąc to dobrym pomysłem byłoby odezwać się do tych sklepów z zapytaniem o współorganizacje, ewentualnie dołożeniem się do nagród w takich turniejach. 31 stycznia możemy rzeczywiście spotkać się w Smoku, aczkolwiek nie jest to idealna lokalizacja.
Co do zasad:
- Zakaz mieszania frakcji - to chyba oczywiste
- Co do tych rarów-jednostek to na dobrą sprawę zasady warszawskie i te które przedstawiłeś dużo się nie różnią. Głównym zamiarem jest uniemożliwienie robienia złotych armii. Jednostki imienne w dużym stopniu są złote. A jest sporo rarów "nieimiennych", więc takie armie są troszkę przepakowane. W mojej opinii takie zasady są najlepsze: jeden rar, dwa uc, trzy c identycznych jednostek.
- A co do punktów to w mojej opinii są niesprawiedliwe. Ewidentnie promują graczy grających non-objective rush, oraz grających swarmem. Gracz, którego taktyka olewa własne objectivy jest w takich sytuacjach na straconej pozycji.
Wysłany: 2009-01-23, 12:57
gercu napisał/a:
- A co do punktów to w mojej opinii są niesprawiedliwe. Ewidentnie promują graczy grających non-objective rush, oraz grających swarmem. Gracz, którego taktyka olewa własne objectivy jest w takich sytuacjach na straconej pozycji.
Można zmienić że za objecta 5 pkt. Wtedy to już jest wypoziomwane.
Ale trzeba pamiętać że pkt się liczą tylko wtedy kiedy jest taka sama liczba wygranych.
Głównym zamiarem jest uniemożliwienie robienia złotych armii.
Co w tym złego ? Że nowy gracz nie ma tylu R przez co przegra ? Jedynym nowym graczem na tym trunieju to będziesz może Ty chociaż coś mówiłes mi że już grałeś a sam masz już niezły deck. I w ten sposób Imperium ma 4 R w deck a Republika i tak złoży sobie złoty skład.
Wysłany: 2009-01-24, 20:01
Dobra spokojnie.
W smoku mają kilka systemów punktowania turniejów w dziale karcianek, więc jutro spytam o szczegóły w sklepie, myślę że możemy przyjąć iż sobota 31 zagramy turniej.
Aha myślę że bez kombinowania zagramy tak:
3 rundy, osoba z największą liczbą pt. wygrywa. Punktujemy tak:
3 zwycięstwo
1 remis
0 porażka
Za jeden mecz uznajemy grę z jednym graczem do dwóch wygranych partii.
Wysłany: 2009-01-24, 20:04
Tsavong Lah napisał/a:
Aha myślę że bez kombinowania zagramy tak:
3 rundy, osoba z największą liczbą pt. wygrywa. Punktujemy tak:
3 zwycięstwo
1 remis
0 porażka
Za jeden mecz uznajemy grę z jednym graczem do dwóch wygranych partii.
A co do 1R i 2 UC, jednostek imiennych itp to jak chcesz ?
Nie chodzi mi o jeden rar NA CAŁĄ FLOTĘ, lecz jeden rar JEDNEJ KOPII jednostki. Byłem ostatnio w Warszawie i grałem z kumplem. Oczywiście rozmowa przeszła na temat Krakowskich zasad. Nie będę opisywał co się potem stało, ale powiedział, że chętnie przeleci się do Krakowa z deckiem w którym jest 3x Screamer Squadron i jeszcze kilka 3x rar :)
Wysłany: 2009-01-25, 18:42
gercu napisał/a:
ale powiedział, że chętnie przeleci się do Krakowa z deckiem w którym jest 3x Screamer Squadron i jeszcze kilka 3x rar :)
musi pamiętać że nie bedzie mógł mieć nadal 3 luke X wing itp
A i jeszcze, patrze po R rebeli i conajwyżej 5 nie jest imiennych z czego wogule sie nie kombują ;p
Może patataj sie co do zasad odezwie ? Chciał grać to niech napisze jakie zasady.
Zastanawiem sie nad zasadą że jeśli ktoś nie napisze na forum jakie chce zasady to nie może zagrać w turnieju. Co o tym myślicie ? Bo potem sie okaże na miejscu że wszyscy ci co nie pisali są za innymi i wkońcu na innych będzie.